Szakmai szervezetek közös tiltakozása a vezetők átvételek miatti menesztése ellen

Intézményátvétel - Oktatási szervezetek tiltakoznak az intézményvezetői megbízatások idő előtti visszavonása ellen

Budapest, 2012. január 30., hétfő (MTI) - Hét közoktatási szervezet közösen tiltakozik az állami fenntartásba vett közoktatási intézmények vezetői megbízatásainak idő előtti visszavonása ellen; véleményük szerint annak - az átvételről szóló törvényi indokon túl - semmilyen szakmai oka nincs, és ez nemhogy emeli, hanem csökkenti a színvonalat - írták az MTI-hez hétfőn eljuttatott állásfoglalásukban.

Az Oktatási Vezetők Szakszervezete, a Közoktatási Intézményvezetők Munkáltatói Szövetsége, az ESHA Hungary, az "Óvodai nevelés a művészetek eszközeivel" Óvodapedagógusok Országos Egyesülete, az Általános Iskolai Igazgatók Országos Szövetsége, a Gimnáziumok Országos Szövetsége és a Magyar Szakképzési Társaság felidézte, hogy a 2012. január 1-jén állami fenntartásba vett 214 közoktatási intézményben a tanév közben a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) megszüntette az intézményvezetők vezetői megbízását, és pályázatot írt ki azok betöltésére.

A tömörülések kifejtették: a vezetői megbízások idő előtti visszavonásának az átvételről szóló törvényi indokon túl, - amelyek a kormány kétharmados parlamentje egyetlen ülésének döntése által megváltoztathatók -, semmilyen szakmai indoka nincs.

A szervezetek szerint ez az eljárás az érintett 214 intézmény életét súlyosan megzavarja, működését veszélyezteti, továbbá a 2013. január 1-jén állami fenntartásba kerülő több ezer intézmény vezetését is elbizonytalanítja. A szakképző intézményekben várható összevonások után újabb, egyes intézményekben egy éven belül háromszor is vezetőváltásra kerülhet sor. Ez az eljárás egyáltalán nem segíti a közoktatás magasabb színvonaláért meghirdetett közszolgálatot, s így mind az irányító Nefmi-nek, mind az érintett iskoláknak hátrányos.

Az oktatási szervezetek közleményükben arra is hivatkoztak, hogy a nemzeti köznevelésről szóló törvényben megfogalmazott alapelvekkel nem egyeztethető össze az intézmények vezetőinek "ilyen eszközökkel való kezelése".

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete pénteken azt közölte: értetlenül áll a megyei fenntartásból kikerült közoktatási intézmények vezetőivel kapcsolatos intézkedések előtt. A PDSZ szerint az igazgatók, a beosztott pedagógusok, és nem utolsó sorban a diákok kerülnek olyan helyzetbe, amely kis odafigyeléssel elkerülhető lehetett volna. Létező, és még csak tervezett egzisztenciák sora kerül egyik pillanatról a másikra kezelhetetlen helyzetbe, a döntéshozó akaratából - írták. Kiemelték: még van idő, ész- és okszerű - nem csak jogszerű - döntések meghozatalára, a hiba belátására, a nem egyeztetett, nem kellőképpen átgondolt intézkedés visszavonására. Ezt várjuk - zárul az állásfoglalás.

Korábban a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szintén közleményben tudatta, alátámasztottnak látja azon félelmét, hogy a közoktatási rendszer államosítása megfelelő alapot teremt a szakszervezeti érdekegyeztetés kizárásához, az intézményvezetői gárda teljes lecseréléséhez és a pedagógusok elbocsátásához.