A GOSz egyeztetést kér a közférában tervezett nyugdíjazásról az ágazati minisztertől

A GOSZ TÁRSADALMI EGYEZTETÉST KÉR A KÖZSZFÉRÁBAN TERVEZETT NYUGDÍJAZÁS KÖZOKTATÁSBAN VALÓ BEVEZETÉSÉNEK VISSZAVONÁSÁRÓL VAGY KIVÉTELÉRŐL BALOG ZOLTÁN MINISZTER ÚRTÓL

A Gimnáziumok Országos Szövetsége nem szeretne elhamarkodott véleményt megfogalmazni a jelenleg zajló még le nem zárult állami átvételi folyamatról. Azzal együtt, hogy az érintettek problémáinak sora érkezik hozzánk folyamatosan. Arra hívjuk fel a figyelmet, hogy a tények összesítése után alkossunk véleményt (De facto non dicto) a helyes ítélet az eredmények elemzése alapján születhet meg (Ex fructibus arbor...)
A 2012. decemberben elfogadott közszférában tervezett nyugdíjazásról feszülten várjuk az oktatási szakszervezetek 2013. január 15-re kitűzött egyeztetésének eredményeit.
A Gimnáziumok Országos Szövetsége állást foglal amellett, hogy a tervezett nyugdíjazás bevezetése szakmailag kivitelezhetetlen, súlyos feladat ellátási zavarokat okozhat, minőségi romláshoz vezethet, ellehetetlenítheti a természettudományos oktatást és a szakmai képzést egyes földrajzi helyeken, különösen a rosszabb helyzetben lévő területeken.
Kérjük a közoktatásban, a szakmai képzésben, a tehetséggondozásban és az esélyek egyenlőségéért való küzdelemben érintett valamennyi szakmai szervezet, egyesület, tömörülés, az alternatív és az egyházi közösségek képviselőit, a pedagógusok és szakértők széles körét, hogy csatlakozzanak állásfoglalásunkhoz, ahogyan ezt megtette az egészségügyben dolgozók köre.
A szakszervezetek tárgyalásának eredményeitől függően kérünk Balog Zoltán miniszter úrtól egyeztetési lehetőséget a széles körű oktatási szakmai képviselőkkel közösen.

Meggyőződésünk, hogy a közoktatás jövőjéről felelősen csak a legszélesebb társadalmi konszenzussal, csak valós nemzeti és szakmai konzultáción alapuló megegyezéssel lehet dönteni. A rossz döntések hosszú távú következményeiért mi közösen leszünk felelősek, ezért szólítjuk fel állásfoglalásunkkal a nemzetet összefogásra.

Qui habet tempus, habet vitam. Aki időt nyer, életet nyer.
Qui non est hodie, cras minus aptus erit. Aki nincs kész ma, holnap még kevésbé lesz az.

GOSZ vezetőség