Az új GOSZ-honlap - regisztráció, tartalombevitel

Bevezető

Az új DRUPAL honlap használatba vételét általában oktatás előzi meg, mely lényegében az alábbiak szemléltetésére, kipróbálására szolgál. Kéretik elolvasni, belépőül az oktatásra! Ha nem igényeltek, akkor az első lépések e leírás alapján végrehajthatók.

Alapismeretek

Az új GOSZ honlap egy szabadon felhasználható, a szerveren futó ún tartalomkezelő rendszerre (CMS - az angol rövidítésével) épül.
Többféle cms van; ennek a neve DRUPAL.
A DRUPAL egy "mindenre rávehető tartalomkezelő rendszer", melyet a Fehér Háztól kezdve a webáruházakon keresztül egyszemélyes blogokig az élet minden területén használnak.

Csak megemlítem, hogy a felépített honlap megjelenését, szerkezetét az átadás után a megrendelő (ha megtanulja) tetszőlegesen módosíthatja.
Valamint - fentiekhez kapcsolódóan - minden, ami a DRUPAL tartalomkezelővel kapcsolatos, nyilvános, szabadon és ingyenesen hozzáférhető a DRUPAL honlapon, így a teljes magyar nyelvű leírás a kezelés összes részletével.

Esetünkben a GOSZ új DRUPAL alapú weblapjának elsődleges célja, hogy minden munkatárs és érdekelt, jogosult szervezeti tag egyszerűen feltölthesse, megjeleníthesse a saját tartalmait, dokumentumait. A DRUPAL-on valamely tartalom közzététele nem bonyolultabb, mint egy e-mail megírása!
Az eredeti honlap arculatot átprogramoztuk az új rendszernek megfelelően (csekély eltérések a rendszerek eltérő működéséből szükségesek, ám alig észrevehetőek).

Az új honlapon a következő jogosultsági csoportok vannak beállítva:

 • Admin(isztrátor)
  neki mindent lehet, oldal szerkezetét módosíthatja, törölhet, írhat stb. (Az admin belépés joga 30 nap tesztidőszak alatt még a fejlesztőnél van, hogy ne történjék valami végzetes hiba a beállításokban.)
 • Moderátor
  az összes tartalmat (mint egy főszerkesztő) szerkesztheti, közzétehet, elrejthet anyagokat, pl. a címlapra való kikerülést is beállíthatja. stb.
 • Regisztrált felhasználó
  Bármilyen anyagát feltöltheti, mely a moderátor jóváhagyásával a neve szerint csoportosítva jelenik meg.
 • A látogató mindent megnézhet a honlapon, ami közzé van téve. :) (Mert lehetnek tartalmak, amelyek a szerveren vannak, de admin vagy moderátor kiveszi a közzétettek közül. Pl. évenként ismételhető felhívásokat stb.

Az adminisztrátornak nem adunk :), a moderátornak majd az általános használati leírást egészítjük ki a többletjogok felsorolásával.
A látogató nem befolyásolhat semmit, nem írhat, csak kattentgathat.

A regisztrált felhasználó

A honlap alján ("lábléc" jobb oldalán) icipici link van "bejelentkezés" felirattal, mely a bejelentkező oldalra visz. Meglévő felhasználó beírja a felhasználónevet, a felhasználónév ablakba, majd a jelszavát.

Regisztrácó:

A bejelentkezés oldalon a "Felhasználó létrehozása" fülre kattent, vagy admin által.
A regisztrációról a szervezet vezetése dönt: nincs, zárt körű (tagság számára), vagy teljesen nyitot. A szabályokat le kell írni (alapítók, alkalmazottak stb.?), célszerű közzétenni, hogy ne kísérletezzenek ezren feleslegesen. Viszont jelszavakat kezelni, beállítani stb. nem akar majd sem admin, sem moderátor. (Csak aktivál vagy nem aktivál a szabályok alapján.)
A GOSZ elnöksége, tagjai számára adott a lehetőség, hogy saját bemutatkozó cikket hozzanak létre (azért nem írom, hogy írást, vagy oldalt, mert a tartalma korlátozva van 1 portréképre és 400 karakter szöveg bevitelére).
Az honlap működése lehetséges több nyelven is, de ez az opció a kezdetek egyszerű megértése végett ki van kapcsolva.

Tartalmak feltöltése:

 • Regisztrált felhasználó bejelentkezik (felhasználónév + jelszó)
 • Elfelejtett jelszó esetén a rendszer e-mailt küld a regisztráció során megadott e-mail címre.
 • belépés után egy másik "smink" lép érvénybe, melyben megjelenik egy menüsor a képernyő felső részén. Ennek tanulmányozásával képet alkothatunk, hogy mit tehet az regisztrált felhasználó.
  Láthatjuk nem sokat, mert a megjelenő menüsorban csak a
  "tartalomkezelés" menüpontban találhat valamit, mégpedig
  "tartalom beküldése" --> alapdok, bemutatás, oldal, írás

A tag-bemutatás szorul kis magyarázatra, és javasolt megnézni a meglévőket. Kellhet hozzá egy kép, ami 100x100px méretűnél nem nagyobb.

Írás beküldése

A megjelenő tartalom-beküldési oldalon kötelezően kitöltendő az írás címe és (célszerű) valamit írni az írás ablakába. Mondjuk bemásolunk egy előre megírt oldalt egy txt vagy doc file-ból. Ilyenkor nyugodtan elronthatjuk a tartalomfeltöltést, nem vész el esetleg több órai munkánk.
Az írás ablaka felett van a lehetőség: a bevezető elválasztása a kurzorpozíciónál.
Ezt használva szöveg eleje - mint bevezető - megjelenik, s
megjelenik alatta egy "tovább" felirat, melyre kattintva a látogató számára az egész olvasható lesz.

Megjelenik több legördíthető mező/lista. Ezek a taxonomia szótárak kifejezéseit tartalmazzák. Az ezek szerinti választás esetenként (pl. a segítség) menüpont alá rendezi a tartalmat kivéve, amelyeket a moderátor vagy adminisztrátor "elküld" a címlapra.

A kategóriákat, az azok szerinti rendezés alakítható, bővíthető az élet igényei szerint akkor, ha a felhasználók elegendő ötletet, igényt gyűjtenek össze valamennyi webfejlesztői beavatkozáshoz.

Az írás sorsa a szerkesztő/beviteli ablak alatt található "Mentés" - "Előnézet" - "Törlés" gombokkal rögzíthető. Illetve az előnézettel még csak megtekintésre, a törléssel pedig a süllyesztőben. Ha a "Mentést" választjuk, akkor az írás rögzül az adatbázisban, és nem követhetünk el olyan hibát, mint "előnézet"-ben, hogy pl. véletlenül elnavigálunk szerkesztés közben a böngészővel. A "Mentés" után visszatérhetünk a szerkesztéshez, akár másnap is.

A szerkesztőablak és a fő gombok közötti lehetőségek:

 • Verzió információ
 • Hozzászólás beállítások
 • Csatolmányok
 • Szerzői információk
 • Közzétételei beállítások

Ezeket szisztematikusan fel kell fedezni; mindegyikhez tartozik súgó szöveg.

Ezzel megismerkedtünk az egyszerű írás bevitelei lehetőségével. Így napi híreket, programokat, állásfoglalásokat, véleményeket, tiltakozást lehet nyilvánosságra hozni a GOSZ közzétételi és a honlap használati szabályai szerint.