GOSZ konferencia júniusban lesz

Tisztelt Gimnáziumok Országos Szövetsége Tagintézményei!
Kedves Igazgató Kollégák!

Hosszasan terveztük a GOSZ szokásos éves közgyűlésének és szakmai konferenciájának programját. Szerettünk volna az ágazati, különösen a központosított rendszer pillanatnyi helyzetének elemzésére, (Eötvös tanári közösségének nyílt levele) a központosított jövő lehetséges megoldási útvonalának kijelölésére felelős ágazatirányítási vezetőt, a döntéshozói kör érdemi képviselőjét felkérni beszélgetésre.

Az egyeztetések a 2014. április 6-a előtti időszakban már egyáltalán nem ígértek közeli időpontra megoldást. Most a kormány megalakulásának és tervezési időszakának sűrűjében még kevésbé kaptunk pozitív visszajelzést. Az ágazati képviselők időt kértek. Leghamarabb 2014. május végére, inkább 2014. június elejére lehetséges a következő ciklusra vonatkozó újabb távlatok bemutatása. Mivel már a GOSZ pályázati forrásai, a befizetett tagdíjak is jelentősen behatárolják mozgásterünket, puszta probléma-elemzésre, közös szomorkásra konferenciát nem tartunk célszerűnek összehívni. Mindenkinek a türelmét kérjük, s azt a bizalmat, hogy nehezen alakuló időpontú összejövetelünk a lehetséges párbeszéd kialakítását igyekszik előkészíteni.

Röviden: a GOSZ szakmai konferenciája a minisztériumi vagy ágazati irányításban felelős főelőadók részvételére való várakozás miatt 2014. június előtt nem várható, ezért most még a közgyűlés és konferencia elhalasztását látjuk indokoltnak.

A jövő tervezésével kapcsolatosan azonban számos kérdés vetődik fel, amelyeket ezúton is kérünk, hogy gosz.infok@gmail.com küldjenek el számunkra.

Pedagógus Kar felállása további gondolatokat, kérdéseket ébreszt minden pedagógus kollégában. A kinevezési okmányon keresztüli értesítés a karhoz tartozásról nem volt szerencsés lépés a pozitív hangolás érdekében. Nem könnyű állást foglalni, mi jobb, ha távol maradunk a kar felállítására vonatkozó munkától, vagy ha részt veszünk benne. A választmány egy része, - ide tartozom én is -, jónak tartaná, ha a GOSZ a már megindult, legnagyobb szakmai képviseleti testületben hangsúlyos szerepet vállalna, és szakmailag hatással lenne a kar működésére, képviseleti tevékenységére. Aki ezzel ért egyet, annak érdemes regisztrálnia a http://www.nemzetipedkar.hu oldalon.

Röviden: AZ ALAKULÓ NEMZETI PEDAGÓGUS KARHOZ CSATLAKOZNI NEM KELL FÉLNETEK JÓ HA MINDNYÁJAN EGYETÉRTETEK ÉN NEM ELLENZEM.

A tankönyvrendelés új eljárása, a szabadon választható könyvek (Apáczai Kiadó, Nemzedékek Tudása Kiadó és Kísérleti OFI) köre, valamint a rendelkezésre álló „ingyenes pénzügyi keretek” sok feszültséget okoznak ismét. Vállalja a GOSZ, és magam, mint elnök, hogy az ezzel kapcsolatos helyi, és országosan érintett tankerületi vezetői közösségek szakmai érveit képviseli az ágazati irányítással való egyeztetések során. Két tankerület fogalmazott meg eddig kiváló szakmai anyagot. Azzal az érveléssel szemben, hogy csak „páran problémázunk, és keltünk hisztériát”, szerencsés lenne, ha nem két tankerület, hanem minél szélesebb KLIK-be tömörült kör adna ilyen szakmai érvgyűjteményt. A következő OKNT ülésen már ezt tudnánk képviselni.

Mindenkinek kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk.

Budapest, 2014. április 14.

Üdvözlettel, Dr. Szebedy Tas elnök